Veien hjem / Home

Veien hjem / Home

Hjertelig velkommen til utstillingen Veien hjem / Home!

Exhibition

Veien hjem / Home

Steder og bygninger kan bære minner fra nær og fjern fortid. Minnene som snakkes om, bevares og gis oppmerksomhet preger vår realitetsorientering. Denne gruppeutstillingen utforsker måten vi navigerer nærmiljø der restene etter koloniale praksiser fortsatt påvirker oss gjennom arbeidet til fem samtidskunstnere. Gjennom arkitektur og historiske arkiver utforsker kunstnerne hvordan Norges rolle i kolonialismen og den transatlantiske slavehandelen fortsatt påvirker nåtiden. Utstillingen tar utgangspunkt i kunstnernes individuelle og kollektive refleksjoner over både de fysiske sporene som er etterlatt og de mindre synlige, dvelende effektene av Norges kolonihistorie på det afrikanske kontinent. Kunstnerne er spesielt interessert i hvordan vi som individer og som folk beveger oss gjennom rom som fortsatt bærer ekko av en smertefull fortid.

 

Kunstnere: Amber Ablett, Amie Mbye, Damien Ajavon, Thomas Bliss aka Blix og Laura-Ann Morrison.

Utstillingen er kuratert av kunstner og kurator Rafiki.

 

Utstillingsperiode: 28.mai – 13.juli 2025

Gratis inngang.

 

Amber Ablett:
Amber Ablett (hun/henne) er en kunstner og forfatter hjemme i Vestlandet, Norge. Med performance, tekst, lyd og re-enactment ser hennes arbeid på viktigheten av tilhørighet og hvordan vi oppfører oss i fellesskap, med fokus på hvordan samfunnet vårt former, reflekterer, kontrollerer og begrenser våre mangefasetterte identiteter. Ablett bruker sin egen posisjon, som en svart kvinne av irsk trinidadsk og britisk arv bosatt i Norge, som utgangspunkt for å skape et rom for spørsmål, fellesskap og kritisk tenkning; hun er interessert i hvordan vi lærer om oss selv gjennom å lære om andre mennesker og konflikten mellom vår indre og opplevde hjemmefølelse. Ablett går vekk fra skuespillet og bruker ofte workshops og samlinger som et alternativ til normative utstillingsrammer.

Amie Mbye:

Amie Mbye er en norsk-gambiansk utøvende og skapende dansekunstner med base i Oslo som jobber mellom Oslo, Barcelona og Dakar. Hun har bakgrunn fra afrikansk estetisk dans og klubb-street dance, og har en BA innen dansekunst og koreografi fra HFDK. Amie jobber i ulike kunstneriske sammenhenger og konstellasjoner. Hun har deltatt i og medskapt prosjekter som spenner fra battles og dance jams til kunstneriske produksjoner for scener, presentert både nasjonalt og internasjonalt. Amie er initiativtaker og grunnlegger av B16 dansekollektivet. Dansekollektivet består av 20 dansere mellom 18 og 33 år som jobber bredt med dans; opptreden, tilrettelegging og organisering av profesjonelle danseverksteder, kunstneriske samtaler, dansejam og kunstkvelder i Oslo.

Damien Ajavon:

Damien Ajavon (f.1990, pronomen: de/dem) begrunner sin praksis ved å posisjonere seg i verden gjennom deres arv, med arbeid som utforsker de forskjellige metodene som tekstilfibre kan manipuleres for hånd: strikket, knute, flettet, flokete og vevd. Samspillet mellom visuelle og taktile opplevelser har alltid spilt en viktig rolle i prosessen deres; Ajavon bruker sine afrikanske og vestlige påvirkninger som et redskap for sin tekstile historiefortelling og som visuelle markører for deres kreative tilnærminger. Det er gjennom tekstilspråk snarere enn det muntlige at Ajavon har gravd frem og vevet forbindelser med deres aner. Ved å gjøre det, setter Ajavon ut i praksis sine afrikanske kulturer og tryller frem kunstneriske gester til ære for generasjonsoverskridende og transatlantisk læring for å ta plass.

Laura Ann Morrison:

Gjennom fotografi, film, installasjoner og performance arbeider Laura-Ann Morrison med temaer fra traumer, empati, ritualer og historier. Morrison ser på tid, for å forstå rom, historier for å forestille seg bevegelse, fortid for å undersøke identitet, og smerte for transformasjon. Morrison utforsker gjennom sine arbeider individets evne til å motstå og tilpasse seg fysiske, mentale og følelsesmessige endringer, ved å søke diskontinuerlige historier basert på virkelige hendelser. En intensjon om å komme nærmere situasjoner vi instinktivt avviser, ved å utfordre grenser og gi dem et nytt refleksjonsfelt.

Bliss:

Thomas «Bliss» Blix (f. 2000) fra Asker tilbrakte store deler av oppveksten i atelieret til sin mor, kunstneren Tine Blix. Han har tegnet så lenge han kan huske, og valgte å utdanne seg ved Asker Kunstfagskole for å dykke dypere inn i kunstfaget.
De fargerike verkene hans har ofte popkulturelle referanser, men han eksperimenterer også med mer abstrakte og surrealistiske verk. Du finner tolkninger av kjente kunstnere som Jean-Michel Basquiat, Pablo Picasso og Henri Matisse i flere av verkene hans, og han er sterkt inspirert av både sneakers og musikk, og da særlig hip-hop.

 

Tid

Dato

28. mai
6. juli

Åpningstid

Onsdag – fredag: 11.00 – 15.00
Lørdag – søndag: 12:00 – 16:00

Sted:

Buskerud Kunstsenter
Grønland 60

KOM OG BESØK OSS!

Buskerud Kunstsenter er et regionalt kunstsenter som ligger i det nye storfylket Viken.

Hvor er vi?
Vi har beliggenhet på Grønland 60 i Drammen, 10 minutter gangavstand fra togstasjonen.

Åpningstider i utstillingsperioder:

Onsdag: 11.00 – 17.00
Torsdag – fredag: 11.00 – 15.00
Lørdag – søndag: 12:00 – 16:00

Søk på nettsiden