Sidsel Palmstrøm

På Buskerud Kunstsenter presenterer Sidsel Palmstrøm nye arbeider, hvorav ett er laget spesielt for kunstsenteret og tilpasset stedet. Her er tau av naturfiber satt sammen med andre grunnleggende materialer som tre og stein. Gjennom disse møtene oppstår koblinger som åpner for refleksjon omkring temaer som det bestandige, det flyktige, om kraft, makt og avmakt.

Tau blir fremstilt på flere måter og danner grunnlag for en rekke funksjoner og aktiviteter. Det er vanskelig å forestille seg en verden uten tau. Tykke eller tynne, av kunst- eller naturfiber, håndlagde eller maskinslåtte, korte stumper og lange kveiler. Tau er et universalverktøy, en ting og et livsnødvendig redskap. Det er et grunnleggende hjelpemiddel, for å samle, sanke, trekke og dra, løfte, senke og frakte. Tau, rep og liner kan flettes til hengebroer eller danne grunnlaget for svingradiusen i en huske. Tau er nødvendig for å styre seil opp mot vinden på ferd over havet. Tau kan redde liv og ta liv. Tau angår oss personlig og på et kollektivt plan. Og slik har det vært lenge.

I forbindelse med utstillingen lanseres også publikasjonen «TEKST OG TAU». Etter å ha arbeidet med tau som materielt utgangspunkt for installasjoner og skulpturer i noen år, var Palmstrøm nysgjerrig på hvordan blikket og tanken på denne basale tingen i verden, altså tauet, kunne se ut i et annet menneskes hode. Forfatter Thure Erik Lund ble invitert til å skrive. Hans essay «Tau, primtall og sannhet» er en frittstående tekst, som i denne publikasjonen er satt sammen med fotografier av Palmstrøms arbeider fra perioden 2017 – 2019.

Teksten og billedkunsten som her er gjengitt møter hverandre for første gang, men begge har til felles at det kunstneriske utgangspunktet har vært å undersøke, kretse rundt og fabulere over det evige, formbare, håndfaste og uangripelige tauet.

Sidsel Palmstrøm er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Institutt for tekstil. Hun er førsteamanuensis ved tekstilkunst ved Kunsthøgskolen i Oslo. Palmstrøm har hatt en rekke separatutstillinger i inn- og utland, og er innkjøpt av institusjoner som Nasjonalmuseet, KODE og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Utgivelsen «TEKST OG TAU» er produsert med støtte fra Avdeling Kunst og Håndverk, Kunsthøgskolen i Oslo.

Tid

Dato

9. oktober
10. november

Åpningstid

Sted:

Buskerud Kunstsenter

KOM OG BESØK OSS!

Buskerud Kunstsenter er et regionalt kunstsenter som ligger i det nye storfylket Viken.

Hvor er vi?
Vi har beliggenhet på Grønland 60 i Drammen, 10 minutter gangavstand fra togstasjonen.

Åpningstider i utstillingsperioder:

Onsdag: 11.00 – 17.00
Torsdag – fredag: 11.00 – 15.00
Lørdag – søndag: 12:00 – 16:00

Søk på nettsiden