Marit Roland

Lyden av papir som knuser

Marit Roland Lyden av papir som knuser 29.05-14.07.2024

Åpningstale ved Kjetil Røed: Les her!

 

– Alt jeg gjør i min kunstneriske praksis tar utgangspunkt i det jeg kan om tegning.

Marit Roland

Stedsbaserte, skulpturelle installasjoner i papir og papirleire.

Utstillingen Lyden av papir som knuser er en totalinstallasjon som er blitt til i forlengelse av kunstnerens tidligere serie Paper Drawings, hvor hun utfordret tegning som begrep og tegnet med istedenfor papiret. Illusjoner i tradisjonell tegning har alltid fascinert Roland, og i Lyden av papir som knuser har hun fortsatt å eksperimentere med papirets iboende egenskaper. Nysgjerrig på hvordan papir vil oppfattes i møte med papirleire, har hun skapt skulpturer hvor leire er formgitt gjennom avtrykk av papir og deretter malt i papirets farge. I prosessen med å skape nye illusjoner har kunstneren arbeidet med materialer som står i kontrast til hverandre, men som likevel er beslektet. Resultatet er objekter som ser ut som papir, selv om de i realiteten er laget i et kaldt og hardt materiale. Utstillingen sår dermed tvil visuelt om hva som er hva, samtidig som den stiller spørsmål til hvordan vi definerer teknikker som tegning, keramikk og skulptur.

Roland er opptatt av det forgjengelige og foranderlige, noe som i denne utstillingen fremheves spesielt i fargevalgene og behandlingen av papiret. Hun har valgt å jobbe med lysbeige og signalgul. Førstnevnte som symbol på Roland’s egen hud – noen steder glatt og stram, andre steder rynkete og hengende; sterkt og sårbart på samme tid. Den signalgule fargen kan gi assosiasjoner til den type markeringstusj man bruker for å fremheve viktige setninger i tekst, hvor blikket vårt lokkes til å se ekstra nøye etter. I tillegg til papir og papirleire, har tauet inntatt en viktig funksjon både som «støttespiller» og som visuell bidragsyter. Istedenfor å skjule eller tone ned tauets funksjon i utstillingen, har kunstneren valgt en selvlysende grønn farge som synliggjør strukturen som holder det hele på plass.

“Fra å jobbe med veldig strenge regler for hvordan jeg skaper mine installasjoner, har det oppstått et behov for å være i en genuin prosess der jeg ikke vet hvor jeg kommer til å ende. Jeg tillater meg selv å være i en tilstand hvor jeg har fokus på prosessen og ikke det endelige  resultatet.” – Marit Roland

Marit Roland (f. 1981 Kristiansand) har en mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim NTNU (2012) og har etter endt utdanning vært aktiv både på den nasjonale- og internasjonale kunstscenen med flere separat- og gruppeutstillinger.

Utstillingen er støttet av Regionale Prosjektmidler fra Kunstsentrene i Norge (KiN) og Drammen kommune.

Tid

Dato

29. mai
14. juli

Åpningstid

Onsdag: 11 – 17
Torsdag – fredag: 11 – 15
Lørdag – søndag: 12 – 16

Sted:

Buskerud Kunstsenter
Grønland 60

KOM OG BESØK OSS!

Buskerud Kunstsenter er et regionalt kunstsenter som ligger i det nye storfylket Viken.

Hvor er vi?
Vi har beliggenhet på Grønland 60 i Drammen, 10 minutter gangavstand fra togstasjonen.

Åpningstider i utstillingsperioder:

Onsdag: 11.00 – 17.00
Torsdag – fredag: 11.00 – 15.00
Lørdag – søndag: 12:00 – 16:00

Søk på nettsiden