ØSTLANDSUTSTILLINGEN 2020

Et mangfold av uttrykk og innholdsmessig stort spenn venter den besøkende i Drammen

Årets utstilling er en spennende og mangfoldig utstilling som fanger opp viktige tendenser i tiden; vi finner vi en lengsel etter det autentiske, noe ekte, med utbredt bruk av tradisjonelle teknikker som vev, innfarging og naturmaterialer. Vi kan også se en samlet bekymring over klimakrisen, og hvilke konsekvenser den har og vil få både for naturen, dyr, insekter og oss mennesker som lever på jorden. Utstillingen rommer både konkrete og eksistensielle refleksjoner over samtiden som gir publikum mulighet til å fylle inn egne tanker og tolkninger.

På Buskerud Kunstsenter vises 26 kunstnere og kunstnergrupper med nærmere 40 verk av høy kunstnerisk kvalitet. Utstillingen viser performance, fotokunst, videokunst, todimensjonale verk som grafikk, tegning og maleri og skulpturelle installasjoner. Både tematikkene og de mange debutantene gjør at Østlandsutstillingens visjon om å være ferskengasjerende og aktuell speiles tydelig i årets utvalg.

 

Kunstnere som stilles ut på Buskerud Kunstsenter

Line Berget, Johan Urban Bergquist, Julia Pauline Boracco Braaten, Shwan Dler Qaradaki, Jan Grüner-Moström, Hilde Honerud, Hennie Ann Isadahl, Anne Karin Jortveit, Kornelia Remø Klokk, Anne-Liis Kogan, Andreas Lærum, Åse Løvgren og og Stine Gonsholt, Susanne Kathlen Mader, Odd Maure, Gjert Rognli, Sara Rönnbäck, Stefan Schröder, Torunn Skjelland, Siri Skjerve, Olav Starheim, Ingvild Kjær Tofte, Torgrim Torve, Trude Viken, Kirsten-Marie Wagle, Anne Kari Ødegård, Endre Aalrust.

 

Kunstnere med tilknytning til Buskerud

Hilde Honerud bor på Kongsberg og jobber i Vestfossen. I august 2019 viste hun separatutstillingen It is a light which objectifies everything and confirms nothing (part two) på Buskerud Kunstsenter, som fikk mye oppmerksomhet, og vi gleder oss til å få et gjensyn med hennes fotografier.

Line Berget er født og oppvokst i Rendalen, bor og arbeider i Noresund. Berget har en leken tilnærming i sine underfundige verk inspirert av naturen. Hun viser 3 skulpturer utført i naturmaterialer som lammeskinn, bomull og hamp. Berget har deltatt på flere gruppeutstillinger på Buskerud Kunstsenter tidligere.

 

Fakta

Rekordmange søknader. 766 søknader i år, Østlandsutstillingen har aldri tidligere mottatt så mange søknader. Juryen har plukket verk fra et bredt utvalg av tema og teknikker.

Performance. I år vil det være performance i tilknytning til åpningen på hver av de tre utstillingsstedene. I Drammen vil publikum kunne oppleve en performance med Johan Urban i Siloen på Drammensbiblioteket. Her får vi møte hans alterego Count Pukebeard med en improvisert lydperformance der det legges lag på lag av lyd fra forskjellige kilder som gamle rørradioer, modifiserte kassettspillere som spiller tale og musikk på altfor lav hastighet eller i loop, gamle lydleker som modifiserts til å lage lyder de ikke var ment til å lage, elgitarer som spilles med elektrisk tannbørste.

 

Bakgrunn for Østlandsutstillingen

Ved å opprettholde prinsippene om fri innsendelse og en fagfellejury med et flertall av kunstnere, ønsker vi å gi en demokratisk mulighet for deltakelse og en faglig kvalitet i utvelgelsen av kunstverk. Gjennom å formidle kunsten gjennom en vandreutstilling i regionen, gjøres kunst av høy kvalitet tilgjengelig for publikum i tillegg til å gjøre synlig regionens mange kunstnere. Vi gjør Østlandsutstillingen aktuell gjennom et bredt formidlingstilbud, kunstnersamtaler, seminarer, workshops og deltakelse i lokale arrangementer. Østlandsutstillingen samarbeider med fylkeskommunene gjennom Østlandssamarbeidet som er et politisk samarbeid mellom Oslo kommune, Viken fylkeskommune, Innlandet fylkeskommune og Vestfold og Telemark fylkeskommune. Østlandssamarbeidet gir institusjonell og finansiell grunnstøtte til Østlandsutstillingen. Øvrige sentrale støttespillere er billedkunstnernes distriktsorganisasjoner, kunstsentrene og andre visningssteder på Østlandet.

 

Årets jury

Tor-Magnus Lundeby, kunstner (Østfold bildende kunstnere)

Lars-Andreas T. Kristiansen, kunstner (Buskerud BK) og daglig leder ved Vestfossen

Josefine Lyche, kunstner (Billedkunstnere i Oslo og Akershus) og kurator

Josephine Lindstrøm, kunstner og kunsthistoriker, daglig leder Østlandsutstillingen

Christel Sverre, kunstner og kurator, Hedmark Kunstsenter

 

Årets turné (forskjøvet på grunn av koronaviruset)

25. april – 7. juni: Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, Hamar

17. juni – 2. august: Buskerud Kunstsenter, Drammen

12. september – 1. november: Østfold Kunstnersenter, Fredrikstad

Tid

Dato

17. juni
2. august

Åpningstid

Sted:

Buskerud Kunstsenter

KOM OG BESØK OSS!

Buskerud Kunstsenter er et regionalt kunstsenter som ligger i det nye storfylket Viken.

Hvor er vi?
Vi har beliggenhet på Grønland 60 i Drammen, 10 minutter gangavstand fra togstasjonen.

Åpningstider i utstillingsperioder:

Onsdag: 11.00 – 17.00
Torsdag – fredag: 11.00 – 15.00
Lørdag – søndag: 12:00 – 16:00

Åpningstider utenom utstillingsperioder:

Onsdag – fredag: 11.00 – 15.00

Søk på nettsiden