Utstillingsprosjektet er basert på forskning om menneskelig persepsjon og kognitiv forståelse, og Ferreira har hentet inspirasjon i sitatet til Maurice Merleau-Ponty: ”The body is our general medium for having a world”. Persepsjon er læren om hvordan og hvorfor vi oppfatter ting som vi gjør, og står sentralt i fenomenologien. Som mennesker er vi kroppene våre, og det er den som er stedet der verden og vi oppstår. Hvilke elementer påvirker vår fortolkning og opplevelse av et verk – opplever vi verket på forskjellig vis? Som en forlengelse av Duchamps forestilling om at en betrakter fullfører verket, ønsker Ferreira å ta dette videre med en intuitiv, følelsesmessig og fysisk opplevelse for betrakteren.
Kunstverkene til Ferreira forandrer uttrykk etter hvilken vinkel de beskues fra; vi kan stå og se på det samme verket og ha helt forskjellige opplevelser. Man kan heller ikke begripe hele verket på en gang, fra ett ståsted. Ferreiras hensikt er å få beskueren til å delta, og gjennom sin romlighet inviterer verkene til å bevege seg rundt og betrakte dem fra ulike vinkler. Verkene blir først aktivert når beskueren aktivt deltar i utstillingen. Dette kommer spesielt tydelig frem i det stedsspesifikke verket, som installeres og males rett på veggen på Kunstsenteret. Kunstverket består av en rekke vertikale striper, og vil forandre utseende når beskueren beveger seg rundt det.
Videre inspireres Ferreira av matematiske prinsipper, slik som Fibonacci-rekken, triangulære tall, roten av fem og Pytagoras setning. Sistnevnte bruker hun for å definere vinkler, og hun inkluderer dens elementer for å jobbe med maleriets ontologi: spørsmålet om hva det kan være, dets betingelser, proporsjoner og fysiske attributter.
Marisa Ferreira (1983) er født i Portugal, og har bodd og jobbet i Oslo siden 2008. Hun har en mastergrad i Billedkunst fra Universidade de Evora og ett år i Kunst og Design for Offentlig Rom fra Kunstakademiet i Porto.
Ferreira arbeid er i flere private og offentlige samlinger i Norge, Tyskland, Spania, Sveits, Frankrike og Portugal, særlig Stavanger kunstmuseum, Wintershall Kunstsamlingen og Messmer Foundation.
Utstillingen er støttet av Kulturrådet.
Dato
Åpningstid
Åpningstider i utstillingsperioder:
Onsdag: 11.00 – 17.00
Torsdag – fredag: 11.00 – 15.00
Lørdag – søndag: 12:00 – 16:00
Åpningstider utenom utstillingsperioder:
Onsdag – fredag: 11.00 – 15.00
Buskerud Kunstsenter
Grønland 60, 3045 Drammen.
E-mail: kontakt@kibkunst.no
Telefon: 911 06 239 / 930 93 978
Buskerud Kunstsenter er et regionalt kunstsenter som ligger i det nye storfylket Viken.
Hvor er vi?
Vi har beliggenhet på Grønland 60 i Drammen, 10 minutter gangavstand fra togstasjonen.
Åpningstider i utstillingsperioder:
Onsdag: 11.00 – 17.00
Torsdag – fredag: 11.00 – 15.00
Lørdag – søndag: 12:00 – 16:00
Åpningstider utenom utstillingsperioder:
Onsdag – fredag: 11.00 – 15.00