Marianne Bjørnmyr 

The Shape of Time

I utstillingen «The Shape of Time» vil besøkende se fotografi og objekter der kulturer, epoker, geografier og materialer kolliderer og oppløses i en sammenblanding av fortid og nåtid.

Utstillingen til Bjørnmyr består av objekter og fotografier der kulturer, epoker, geografier og materialer kolliderer og oppløses i en sammenblanding av fortid og nåtid. En rekke artefakter har blitt brakt sammen; fra religiøse objekter og monumenter til hverdagslig kulturarv. Objektene er støpt i nye former, basert på historiske spor av noe som ikke lenger eksisterer. De originale gjenstandene er for lengst tapt; ødelagt eller plyndret av maktstrukturer med et ønske om kulturell dekonstruksjon. Artefaktene stammer fra ulike geografiske områder og tidspunkt i historien med et tidsspenn på over 2000 år. Presentert sammen genererer gjenstandene nye forbindelser og avlesninger av kulturene de representerer.   

For kunstneren er fascinasjonen rundt de tapte gjenstandene knyttet til hennes forfedre i Sulitjelma, som mistet sin samiske kultur og språk, klesdrakter og gjenstander gjennom den norske regjeringens assimileringspolitikk på 1800-tallet.

Artefaktene i utstillingen er ikke rekonstruert som eksakte kopier, men som en imaginær visualisering av noe som aldri ble visuelt dokumentert. Fotografiet og det støpte objektet deler her referanser til hverandre i måten de kopierer og multipliserer. Objektene deler ikke originalens betydning – de er ikke til bruk, og har ingen kulturell eller økonomisk verdi annen en sin egen rolle som kunstverk. Gjennom en bevisst distansering fra de originale materialene og håndverket bruker kunstneren verktøy og maskiner for å produsere gjenstandene –  de reduseres til en teknisk gjenstand kun for utstillingen. Det opprinnelige objektet – betydningen, formålet og funksjonen slettes – de opplevde opplevelsene, fortiden og minnet eksisterer bare som fragmenter.  

Marianne Bjørnmyr (f.1986) har mastergrad i Fotografi fra London College of Communication. Bjørnmyr har hatt separatutstilling på blant annet Nordnorsk kunstnersenter, Babel visningsrom og på Bodø kunstforening. I tillegg har hun deltatt på en rekke gruppeutstillinger. Dette er hennes første store utstilling på Østlandet der hun viser utelukkende nye arbeider. Hun bor og arbeier i Bodø der hun også driver NŌUA , et kunstnerdreven arena for foto som samtidskunst. NŌUA er et samarbeid med Dan Mariner.

Tid

Dato

18. august
19. september

Åpningstid

Sted:

Buskerud Kunstsenter

KOM OG BESØK OSS!

Buskerud Kunstsenter er et regionalt kunstsenter som ligger i det nye storfylket Viken.

Hvor er vi?
Vi har beliggenhet på Grønland 60 i Drammen, 10 minutter gangavstand fra togstasjonen.

Åpningstider i utstillingsperioder:

Onsdag: 11.00 – 17.00
Torsdag – fredag: 11.00 – 15.00
Lørdag – søndag: 12:00 – 16:00

Søk på nettsiden