Joakim Blattmann

TREVERK

reverk er en serie installasjonsarbeider. Verkene dokumenterer kompleksiteten i den lydlige informasjonen som finnes i naturen, med utgangspunkt i opptak av små bevegelser på innsiden av trær.

I et tre vil naturlige mekanismer som vridninger inne i trestammen eller bevegelser fra insekter som lever under barken også avgi lyd, men disse signalene befinner seg skjult i selve materialet eller ved et så lavt volum at vår hørsel ikke kan oppfatte det.

 

 

Blattmann arbeider her med en akustisk mikroverden hvor han forstørrer og fremhever skjult lydmateriale, og dokumenterer kompleksiteten i den lydlige informasjonen vi omgir oss med.

Trærne som opptakene er gjort i utgjør installasjonens skulpturelle del, og ved bruk av kontakthøyttalere festet til disse formes lyden av treverket før den når ut i rommet. Trærne blir derfor en viktig del av selve høyttaleren. Gjennom utstillingen registreres biosignaler i installasjonens trær som via elektronikk styrer hvordan lyden spilles av i gallerirommet. Disse signalene avgjør intensiteten og variasjonen i lydarbeidet. I utstillingen ved Buskerud Kunstsenter får deler av installasjonen også biosignaler hentet fra trær i Drammensmarka hvor Blattmann brukte mye tid under oppveksten.

Materiale i installasjonen: trær, stein, kontakthøyttalere, elektronikk

Utstillingen er støttet av Prosjektstøtte fra Billedkunstnernes Vederlagsfond og Regionale prosjektmidler / Kunstsentrene i Norge (KiN).

Video: Jannik Abel/ Buskerud Kunstsenter

 

BIO JOAKIM BLATTMANN (f.1978 Drammen)

Joakim Blattmanns arbeider realiseres som skulpturelle lydinstallasjoner, audiovisuelle verk, komposisjoner og konserter. Han er opptatt av hvordan lyd skaper forbindelser mellom mennesker og deres miljø, og arbeider ofte med lydmiljøer som er vanskelig tilgjengelig for menneskehørselen. Akustisk økologi, feltopptak og gjenstanders iboende akustiske egenskaper er tilbakevendende temaer.

Blattmann er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og bor og jobber i Oslo. Han har blant annet stilt ut på Høstutstillingen, Meta.Morf biennalen, Atelier Nord, Østre – Hus for lydkunst og elektronisk musikk, og i Ekebergparken. Blattmann ga i 2019 ut albumet Bird Helmet på selskapet Dinzu Artefacts, og i 2021 EP`n Ru på Case Records.  Han har og et mangeårig samarbeid med Clemens Wilhelm (DE) om audiovisuelle arbeider og konserter basert på vandringer i Europa. Arbeidene deres har blitt vist ved blant annet Terrestrial Assemblage, Floating University og Das Dritte Land, Kulturforum i Berlin, Edinburgh Arts Festival (UK) og Short Waves Festival (PL).

Arrangement på Facebook

Tid

Dato

23. februar
20. mars

Åpningstid

kl 10-18 alle dager

Sted:

Buskerud Kunstsenter
Grønland 60, 3045 Drammen

KOM OG BESØK OSS!

Buskerud Kunstsenter er et regionalt kunstsenter som ligger i det nye storfylket Viken.

Hvor er vi?
Vi har beliggenhet på Grønland 60 i Drammen, 10 minutter gangavstand fra togstasjonen.

Åpningstider i utstillingsperioder:

Onsdag: 11.00 – 17.00
Torsdag – fredag: 11.00 – 15.00
Lørdag – søndag: 12:00 – 16:00

Søk på nettsiden